Ustazdyq

Английский язык: Квалификационный тест (ОЗП)

499 вопросов · Страница 2 из 10

  1. Match the pair of the sentence. My brother is very clumsy.

    Правильный ответ: He`s always dropping things.

  2. Complete the sentence with the correct form of the word in capitals: James soon got over the physical effects of the accident, but the ______ effects lasted much longer. PSYCHOLOGY

    Правильный ответ: psychological

  3. Choose the right word: Is the baby ____ crying?

    Правильный ответ: still

  4. Point to the right word: You _____ pay to get in the library.

    Правильный ответ: don’t have to

  5. Choose the right answer: I think I _______ drive one day.

    Правильный ответ: will

  6. Choose the correct item: Paul plays the piano a bit ________ than his sister.

    Правильный ответ: worse

  7. Point to the verbs followed by -ing ending:

    Правильный ответ: prevent, love, deny

  8. Point to the sentence with incorrect adverb:

    Правильный ответ: If you study hardly, you'll pass your exams.

  9. Adjectives are formed by adding suffix … .

    Правильный ответ: - ous

  10. Choose the correct item: Did you enjoy ________ at the theatre, girls?

    Правильный ответ: yourselves

  11. Choose the correct preposition: Kanat is a person I can rely

    Правильный ответ: on

  12. Choose the appropriate word: Our plane was __________ by thick fog. We’re late two hours late.

    Правильный ответ: delayed

  13. Choose the suffix is not used to form nouns from verbs:

    Правильный ответ: - ness

  14. Choose the correct form of the adjective: This laptop is a bit _________ than the one we had in mind.

    Правильный ответ: more expensive

  15. Complete the sentence: Gulnara and Assel have been to New-York twice, ________?

    Правильный ответ: haven’t they

  16. Choose the most appropriate future form: It’s better if you don’t ring me between 1.30 and 4.30 this afternoon. _____ at that time.

    Правильный ответ: I’ll be teaching

  17. Choose the most appropriate future form: In ten years’ time, everyone _____ about the current financial scandal.

    Правильный ответ: will have forgotten

  18. Complete the gap with a suitable form: Everyone told me it was a really great show. I wish I _____ some tickets!

    Правильный ответ: had bought

  19. Fill in the gap: Would you mind _____ me your umbrella?

    Правильный ответ: lending

  20. Choose the sentence with a similar meaning: It’s possible that Josef went to school by bus.

    Правильный ответ: Josef may have taken the bus to school.

  21. Choose the sentence with the right adjective order:

    Правильный ответ: My sister has a beautiful big black and white bulldog.

  22. State the syntactical role of the underlined word: He couldn’t help laughing.

    Правильный ответ: Gerund

  23. Point to the right quantifier: If there’s ______ food, you can take some home.

    Правильный ответ: too much

  24. Choose the right form of the verb: She ______ that piece for three hours and she still can’t play it!

    Правильный ответ: has been practising

  25. Change the sentences into indirect speech: Ann told me: “I had much fun in summer.”

    Правильный ответ: Ann told me that she had had much fun in summer.

  26. Choose the sentence with incorrect adjective form:

    Правильный ответ: Lisa is definitely the talented scientist in the laboratory.

  27. Choose the correct modal verb: Harry _______ have been at the concert last night; I don’t remember.

    Правильный ответ: could

  28. Point to the sentence with the meaning of on-the-spot decision:

    Правильный ответ: I like these brown shoes. I think I will buy them.

  29. Find the sentence with right used quantifier:

    Правильный ответ: All I need is a few minutes to finish my report.

  30. Insert the appropriate preposition: It is expected that all the instructions will be carried _______ promptly.

    Правильный ответ: out

  31. Finish the sentence with the appropriate word: A lot of people are very ______, especially about numbers and colours.

    Правильный ответ: superstitious

  32. Choose the correct form: You command your pet to follow orders _____________ “take a picture”.

    Правильный ответ: including

  33. Put the adjectives in brackets in the right order: I love that (big really green old) car that always parked at the end of the street.

    Правильный ответ: really big old green

  34. Complete the sentence: Six people _________ and one person ________ yesterday in an accident on the A4 motorway.

    Правильный ответ: were hurt / was killed

  35. Complete the sentence: If he _________ time now, he ______ here.

    Правильный ответ: had / would come

  36. Point to the right verb form: Who would you tell if your friend _______ you some exciting gossip? – No one.

    Правильный ответ: told

  37. Complete the sentence: Second conditional is used for ____________ .

    Правильный ответ: hypothetical future events

  38. Choose the right word: The whole institution is __________ space exploration.

    Правильный ответ: dedicated to

  39. Choose the correct option: I’ve got ______ soup. I can’t eat all this.

    Правильный ответ: too much

  40. State the non-defining sentence:

    Правильный ответ: The actor, who is now only 26, has already starred in a number of well-known films.

  41. Find the Gerund:

    Правильный ответ: He likes being invited to his friends.

  42. Find the Gerund:

    Правильный ответ: He was proud of having invited this famous person to the party.

  43. Point to the incorrect order of adjectives:

    Правильный ответ: a young handsome tall man

  44. Choose the correct ending: Jane had finished washing up ____________ .

    Правильный ответ: by that time

  45. Identify the type of verb complementation of the bold phrase: John installed a new educational app last night.

    Правильный ответ: transitive verb + direct object + adverbial phrase

  46. Choose the right option: How long __________ as an assistant manager?

    Правильный ответ: have you been acting

  47. Complete the sentence: You ______ Sarah. You knew it was a secret.

    Правильный ответ: shouldn’t have told

  48. Choose the sentence with the different meaning:

    Правильный ответ: Even if Sanzhar doesn’t attend our meeting, we’ll discuss his new project.

  49. Choose the right option: If I ________ a teacher, I ________ a footballer.

    Правильный ответ: hadn’t been / would have been

  50. Identify the right form: Sam _______________ on his presentation all day, so he wasn’t in the mood to hang out with his friends.

    Правильный ответ: had been working